RIVER KAYAKING: BLÅ DIN VINN I WILD NORGE

Leter du etter noe utenom det vanlige som vil utfordre sinn, kropp og ånd? Leter du etter å oppleve en utrolig del av Norge fra et perspektiv som knapt er sett av andre? Vil du bli våt, sykle bølger og lære å navigere på hvitvann? Så sett deg ned, fest skjørtet, og hold fast: elvekajakk i Voss, Norge, kan bare være din nye hobby.
kajakkpadling

Noen typiske splash-action når du sykler på en tandemkajakk.

For mange er ordet kajakk trylle frem et pittoresk bilde av mennesker som slapper av i naturen, reiser langs havkanten eller flyter rolig på en lokal innsjø. Men en annen form for kajakkpadling, mye mindre kjent for publikum, er en krevende idrett som foregår i elver, trange canyons og rasende hvite vann. Aktivitetens historie strekker seg over 8,000 år, men det var ikke før i 1907 da stivheten til den vestlige modellen ble forbedret med et spak. Tilsynelatende over natten, for første gang i nedtegnet historie, hadde folk en holdbar båt under føttene som ville tillate dem å utforske farlige deler av ville farvann som aldri før ble sett av menneskelige øyne.

Spol fremover over 100 år, ta deg med til Voss, Norge, og du vil finne deg selv stirre på en av Nord-Europas beste elver for hvitvannsport: Raundalselven. Nå som en strålende lekeplass med forskjellige seksjoner, tiltrekker elven noen av verdens største kajakkpadlere året rundt. Elven blir ledet av de omkringliggende sideelvene, som igjen blir matet av flere fjellgiganter. Den gir sterke, kalde og sprø, og gir bølger, lekhull og fosser for de som besøker.

padling elv kajakkpadling

Padle padle padle!

Outdoor Norway tilbyr tre kajakkalternativer for å hjelpe deg med å utforske den ville skjønnheten i Voss elver så trygt og autentisk som mulig. Den første er en en-dagers kajakkopplevelse hvor du kan lære deg alle de grunnleggende tingene som er nødvendige for å hjelpe deg med å navigere i lav grad av stryk og nybegynnerstrømmer. Det andre alternativet er et to-dagers kurs, der du får muligheten til å dykke dypere i teknikkene, utfordringene, språket og kunnskapene som følger med å lese og takle elver. Det tredje alternativet er en guidet tandem-tur, som varer rundt 3 timer i en dobbel kajakk sammen med en profesjonell guide. Enten du lener deg mot en spennende opplevelse, eller en lærerik opplevelse, Outdoor Norway er klar til å guide deg nedover stien mindre tilbakelagt.

Forrige uke hadde jeg muligheten til å svømme nedover denne mindre tilbakelagte stien da jeg ble med på en kajakkopplevelse etter jobb med teamet. Min tandem følgesvenn var sjefsjef for Good Times, Marcio, som fikk meg til å føle meg trygg og komfortabel som en dette-er-min-første-gang-ever-in-a-river-kajakk kajakkpadler. Etter å ha passet opp, tok vi en vakker og naturskjønn kjøretur oppover dalen til det første put-in punktet. Vi dobbeltsjekket sikkerhetsutstyret vårt, øvde på hva vi trengte å gjøre i tilfelle vi vippet og bekreftet kroppsposisjonering og padleteknikk. Etter det som så ut til å være bare noen raske sekunder, gikk vi tøffing nedover elven.

kajakkpadling

En utrolig følelse når du opplever kraften fra en elv for første gang.

Jeg forsto raskt at kajakkpadling og terrengsykling krever mye av den samme teknikken. Len deg inn i svingen, stabiliser kjernen din, slapp av skuldrene, ikke få panikk, velg linjen din, stol på tarmen din. Selvfølgelig kom det vanskeligste arbeidet og valgene fra guiden min, men min tilstedeværelse var likevel nødvendig for oss å klare det gjennom hver dråpe og raskt. Noe av det viktigste jeg lærte på elven, enten kajakk eller rafting, er den kritiske viktigheten av padling: hvis du ikke kan reise raskere enn elva, vil den spise deg opp.

Da vi nådde det første uttrekkspunktet, var kroppen min varmet gjennom, og jeg smilte øre til øre. Jeg følte virkelig at jeg lærte å jobbe med elven, og ikke mot den. Vi hadde snudd, truffet lommer, og bokstavelig talt Surfed bølger. Så da tiden var inne for å treffe den andre seksjonen, var jeg mer enn klar. Med en rask blanding av utstyr og folk, var vi snart på neste innsettelsessted.

Da vi lastet båtene i vannet, visste jeg umiddelbart at vi hadde tatt et steg opp i vanskeligheter. Elvens energi føltes kaotisk og ukontrollert. Her var det ikke mulig å unngå hvitt vann eller bølger. Her trengte du full mental klarhet og dedikasjon. Men påminde meg selv om at virkelig personlig vekst skjer utenfor komfort-sonene mine, trakk jeg på meg det beste paret med store jentebukser, sa til meg selv at jeg var mer enn kapabel, og bestemte meg for å overvinne frykten min for å oppleve elven som jeg aldri har før .

bølger elv kajakkpadling

Et typisk jeg er i ferd med å svelge mye vann.

Da vi lanserte oss nedover i den andre delen, kunne jeg føle kraften i vannbygningen under oss. For å nå cruxen fikk jeg klare instruksjoner om hva jeg trengte å forberede meg på: Padle hardt, hold vekten fremover, forbered deg på å sykle bølgen. Vi kom inn i strømmen, og jeg så kollegaene mine forsvinne, en etter en. Da nesen på kajakken vår toppet seg over kanten av dråpen, så jeg bølgene nedenfor og kunne ikke tro at en elv kunne skape så rå kraft og kraft.

De neste sekundene føltes som tusen. Jeg kan fremdeles se bølgene over hodet mitt, tipsene deres krøller seg i nyanser av blått og hvitt. Jeg kan fremdeles høre det tordnende brølet av vann, så høyt at det skapte sin egen type stillhet. Likevel føltes verden på en eller annen måte, til tross for all oppstyr, og ga meg en kort og sjelden mulighet til å se naturens skjønnhet ufiltrert, uberørt og uavbrutt.

sprute elv kajakkpadling

Pengeskudd!

Etter at bølgene spyttet oss ut som vannmelonfrø, førte hootene og skålene til Marcio meg tilbake til jorden, og hjalp den uforståelige magien i opplevelsen som slo seg ned i. Selv nå, etter å ha hatt god tid til å reflektere over opplevelsen, føles det vanskelig å finn de rette ordene for å beskrive tiden min på elven.

Kanskje stammer kampen fra å ha brukt så lite tid med dette elementet, men det jeg har sett i andres øyne har snakket høyere enn noen ord. Fra alt jeg har tatt bort fra tandem-kajakkopplevelsen, er følelsen som skiller seg ut som den sterkeste: Jeg tror at det er en slags sannhet gjemt under bølgene, og jeg anbefaler på det sterkeste at du finner tid til å oppdage den selv.

stryk hvitt vann kajakkpadling

En utrolig opplevelse med utrolige mennesker.