fbpx
Hopp til innhold

RIVER KAYAKING: BLÅ DIN VINN I WILD NORGE

kajakk

Leter du etter noe utenom det vanlige som vil utfordre ditt sinn, kropp og ånd?
Lenger du etter å oppleve en utrolig del av Norge fra et perspektiv som nesten ikke er sett av andre?
Vil du bli våt, ri på bølger og lære å navigere i vann?

Sett deg ned, fest skjørtet og hold deg fast: elvekajakkpadling på Voss, Norge, kan bare være din nye hobby.

 
 
For mange er ordet kajakk fremkaller et malerisk bilde av mennesker som slapper av ute i naturen, cruiser langs havbredden eller flyter rolig på en lokal innsjø. Men en annen form for kajakkpadling, mye mindre kjent for publikum, er en krevende sport som foregår i elver, trange kløfter og rasende whitewater. Aktivitetens historie går tilbake over 8,000 år, men det var ikke før i 1907 da stivheten til den westerniserte modellen ble forbedret med et spaksystem.
 
Tilsynelatende over natten, for første gang i registrert historie, hadde folk en slitesterk nok båt under føttene som ville tillate dem å utforske farlige deler av villvann som aldri før var sett av menneskelige øyne.

Spol fremover over 100 år, ta deg til Voss, Norge, og du vil se deg selv stirre på en av Nord -Europas beste elver for whitewater sport: Raundalselven.

Nå som en strålende lekeplass med varierende seksjoner, tiltrekker elven seg noen av verdens største kajakkpadlere året rundt. Matet av de omkringliggende sideelvene, som igjen blir matet av flere fjellgiganter, renner elven sterk, kald og skarp, og gir bølger, lekehull og fosser for de som besøker.

elvekajakk

Kajakkpadling i Norge? Utforsk de ville elvene

Outdoor Norway tilbyr tre kajakkpadlingalternativer for å hjelpe deg med å utforske den vakre elven i Voss så trygt og autentisk som mulig. 

Den første er en en-dagers kajakkopplevelse hvor du kan lære alt det grunnleggende som trengs for å hjelpe deg med å navigere lavgradige stryk og nybegynnerstrømmer. Det andre alternativet er et to-dagers kurs, hvor du får muligheten til å dykke dypere inn i teknikkene, utfordringene, språket og kunnskapen som følger med å lese og takle elver. 

Det tredje alternativet er en guidet tandemtur, som varer rundt 3 timer i en dobbel kajakk sammen med en profesjonell guide. Enten du lener deg mot en spennende eller lærerik opplevelse, Outdoor Norway er klar til å guide deg nedover stien mindre tilbakelagt.

Forrige uke hadde jeg muligheten til å svømme nedover denne mindre tilbakelagte stien da jeg ble med på en kajakkopplevelse etter jobb med teamet. Min tandem følgesvenn var sjefsjef for Good Times, Marcio, som fikk meg til å føle meg trygg og komfortabel som en dette-er-min-første-gang-ever-in-a-river-kajakk kajakkpadler. 

Etter å ha kledd oss, tok vi en vakker og naturskjønn kjøretur oppover dalen til det første innsettingspunktet. Vi dobbeltsjekket sikkerhetsutstyret vårt, øvde på hva vi måtte gjøre i tilfelle vi snudde, og bekreftet kroppsposisjonering og padleteknikk.

kajakkpadling ved elvetandem

Etter det som så ut til å være bare noen få raske sekunder, gikk vi hinderling nedover elven.

Jeg forsto raskt at kajakkpadling og terrengsykling krever mye av den samme teknikken. Len deg inn i svingen, stabiliser kjernen din, slapp av skuldrene, ikke få panikk, velg linjen din, stol på tarmen din. Selvfølgelig kom det vanskeligste arbeidet og valgene fra guiden min, men min tilstedeværelse var likevel nødvendig for oss å klare det gjennom hver dråpe og raskt. Noe av det viktigste jeg lærte på elven, enten kajakk eller rafting, er den kritiske viktigheten av padling: hvis du ikke kan reise raskere enn elva, vil den spise deg opp.

Da vi nådde det første uttrekkspunktet, var kroppen min varmet gjennom, og jeg smilte øre til øre. Jeg følte virkelig at jeg lærte å jobbe med elven, og ikke mot den. Vi hadde snudd, truffet lommer, og bokstavelig talt Surfed bølger. Så da tiden var inne for å treffe den andre seksjonen, var jeg mer enn klar. Med en rask blanding av utstyr og folk, var vi snart på neste innsettelsessted.

Da vi lastet båtene i vannet, visste jeg umiddelbart at vi hadde tatt et steg opp i vanskeligheter. Elvens energi føltes kaotisk og ukontrollert. Her var det ikke mulig å unngå hvitt vann eller bølger. Her trengte du full mental klarhet og dedikasjon. Men påminde meg selv om at virkelig personlig vekst skjer utenfor komfort-sonene mine, trakk jeg på meg det beste paret med store jentebukser, sa til meg selv at jeg var mer enn kapabel, og bestemte meg for å overvinne frykten min for å oppleve elven som jeg aldri har før .

River Tandem Kajakk Outdoor Norway 2
River Tandem Kajakk Outdoor Norway 4

Da vi lanserte oss nedover i den andre delen, kunne jeg føle kraften i vannbygningen under oss. For å nå cruxen fikk jeg klare instruksjoner om hva jeg trengte å forberede meg på: Padle hardt, hold vekten fremover, forbered deg på å sykle bølgen. Vi kom inn i strømmen, og jeg så kollegaene mine forsvinne, en etter en. Da nesen på kajakken vår toppet seg over kanten av dråpen, så jeg bølgene nedenfor og kunne ikke tro at en elv kunne skape så rå kraft og kraft.

De neste sekundene føltes som tusen. Jeg kan fremdeles se bølgene over hodet mitt, tipsene deres krøller seg i nyanser av blått og hvitt. Jeg kan fremdeles høre det tordnende brølet av vann, så høyt at det skapte sin egen type stillhet. Likevel føltes verden på en eller annen måte, til tross for all oppstyr, og ga meg en kort og sjelden mulighet til å se naturens skjønnhet ufiltrert, uberørt og uavbrutt.

Etter at bølgene spyttet oss ut som vannmelonfrø, førte hootene og skålene til Marcio meg tilbake til jorden, og hjalp den uforståelige magien i opplevelsen som slo seg ned i. Selv nå, etter å ha hatt god tid til å reflektere over opplevelsen, føles det vanskelig å finn de rette ordene for å beskrive tiden min på elven.

Kanskje stammer kampen fra å ha brukt så lite tid med dette elementet, men det jeg har sett i andres øyne har snakket høyere enn noen ord. Fra alt jeg har tatt bort fra tandem-kajakkopplevelsen, er følelsen som skiller seg ut som den sterkeste: Jeg tror at det er en slags sannhet gjemt under bølgene, og jeg anbefaler på det sterkeste at du finner tid til å oppdage den selv.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *