RIVERKANO & FAMILIE RAFTING VOSS, NORGE

Voss ligger på Vestlandet mellom landets to største fjorder, Hardangerfjorden og Sognefjorden, og har blitt en sentral aktør i verden av utendørs eventyraktiviteter. Rafting er langt på toppen av listen, og står som et familievennlig eventyr for alle aldre. Velg mellom kanopadling, flyt rafting eller vann rafting, og nyt Voss fra et nytt perspektiv!

Familien liker sommervær på flottørflåter og kanoer.

Familieflåte og kanotur i Voss, Norge.

Første juli ble jeg med en norsk familie på fem fra Bergen, som bestemte seg for å sparke av med sommerferien deres Outdoor Norway. Dagen før fant den adrenalinsøkende pappaen og mellomste sønnen sin spenning ved å makulere hardt under en halvdagstur med terrengsykling med sin guide, Thomas. I dag, med hjelp av lokale guider Ruben og Stian, ville hele familien sammen glede seg over en mer avslappet kanotur nedover Raundalelven. Selv om de valgte å ankomme med bil, valgte jeg å ankomme med tog - et naturskjønt, enkelt og rimelig alternativ. På litt over en time ga vevingsnettverket med utskårne tunneler fra Bergen meg truende utsikt over turkise fjorder og stoiske, grønne fjell.

Med en komfortabel starttid klokka 10:15 var familien og jeg i høyspenn når solen begynte å toppe seg gjennom skyene og varme ansiktene våre. Etter en rask innsjekking dro vi til å bli utstyrt med alt nødvendig utstyr: våtdrakter, hjelmer og redningsvester. Inkludert støvler for å forsegle utseendet (og føttene våre varte), samlet vi oss inn i varebilen og tok oss til utgangspunktet for elven, med Ruben som hadde sære fakta og innblikk i den historisk rike regionen hele veien.

Ved ankomst jobbet vi som et team, og hadde innen 30 minutter ført fartøyene våre til elvebredden. I løpet av denne tiden sjekket vi utstyret og lærte det grunnleggende om elvesikkerhet, kroppsposisjonering og verbale kommandoer vi måtte følge - alt dette er jeg sikker på å huske på fremtidige padleeventyr. Når jeg så alles øyne flimrende av begeistring da Ruben nøye forklarte forholdene vi kunne forvente å finne på elven, kunne jeg øyeblikkelig se hvordan en slik opplevelse ringer til ikke bare det unge, men det eventyrsøkende barnet i oss alle.

Klar til å møte elven, ble vi delt i to grupper: Stian ville guide fra den mer tekniske kanoen, som ble bedt om av terrengsykling far-sønn-duoen, mens resten av oss tok den større strømningsflåten, lettere å kontrollere og tryggere for den unge. Når vi tok tak i årer og festet føttene, begynte vi med å arbeide den samme delen av elven i sirkler, få en følelse av våre båter, skulderstyrken og ringene fra guiden vår, og be oss om å ro fremover (“fremover!”) Eller bakover. ( “bakover!”). Etter noen minutter, med den minste fniste i påvente, sparket vi med sikkerhet av fjæra en siste gang og lot elven trekke oss nedover strømmen.

Som landbasert friluftsentusiast har vannsport alltid vært et svakt sted. Og jeg ville lyve hvis jeg sa at barna var de mest nervøse i gruppen vår. Etter å ha sett en for mange eventyr på hvitt vann på YouTube, løp pulsen min mens vi satte fart mot vår første del av stryk. Likevel mens vi traff bunnen av den første bølgen, hølte Ruben selvsikkert for å presse seg videre, og hele båten fylte av en spent energi. Når jeg smilte bredt, fikk den ettervirkende spruten meg til å svelge en munnfull rent, søtt elvevann. Eventyret hadde offisielt begynt.

Minutter virket som timer mens vi utforsket Raundalelven, vevende fra venstre mot høyre, fremover og bakover. Plassert mellom latter og høye femmere var et utrolig landskap, knapt berørt av mennesker. Vannet: blått og klart. Luften: skarp og energigivende. Lydene: kaotisk, men likevel fredelig. Selv om jeg har vært på Voss ved flere anledninger og utforsket dets lokale kløft, fjellstier og innsjø, føltes elvaopplevelsen annerledes. Spesiell. Som om det prøvde å lære oss noe vi glemte for lenge siden.

Tankene mine ble avbrutt da den livlige unge spurte moren hans om vi kunne "bade" eller svømme. Selv om det nå er juli, lar den omkringliggende fjellsnøsmeltingen vannet holde seg på en svak temperatur på like over frysepunktet. Kanskje var det den tapperheten til den lille, eller kanskje var det at våre daglige hemminger hadde blitt senket, men vi ble samlet enige om å trekke i land, og en etter en ladet vi ned i vannet, hootin 'og hollerin' hele veien gjennom .

Den andre halvdelen av turen bygd på den første; seiling forbi steinblokker etterlatt av fortidens breer, slo vi lommer med vann som snurret oss i sirkler, lanserte oss frem og testet teamarbeidet vårt. Da vi nærmet oss en av de siste delene av hvitt vann, kikket jeg venstre til den unge tenåringen ved siden av meg, dryppende av vann. I stedet for at øynene ble limt fast på en skjerm, bekymringene hans ble brukt over en jente, eller han stresset med å gjøre den kvelden fotballøvelse, var han helt til stede. Han var fokusert på elven og padleren hans. Han var klar for Rubens kommando om å holde fast og bli lav. Han bygde motet til å møte de ukjente utfordringene fremover. Naturen lærte ham en enkel sannhet: at tidsbruken i naturen gjør oss lykkeligere, sunnere og mer hel.

Eventyr kanopadling på elvestryk.

Lagarbeid gjør at drømmen fungerer på elven!

Avrunding av den siste svingen, var det på tide at vår 1.5-timers tur var slutt. Vi dro i land til venstre bredd, like før Palmafossen: en 15 meter høy foss og laksestige, slik at den økologisk og kulturelt viktige fisken kunne passere trygt og fortsette sin ferd oppstrøms. Mens vi ventet på at skyttelen skulle bringe oss tilbake til basecamp, delte vi dagens historier og stakk blant oss, og beretter om elveeventyret vårt og den enkle gleden som følger med å tilbringe tid utendørs med de vi elsker. Tilbake på basecamp, de tørre klærne våre ønsket oss hjertelig velkommen, sa vi farvel våre og visste at vi aldri ville glemme leksjonene i elven.

Familie moro i Norge

En tur er aldri nok - bestill hos oss i dag og finn ditt neste utendørseventyr.